Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonkamer schoonmaken

Thuis is waar het proper is

In de woonkamer wil je je thuis voelen. Dit is één van de plaatsen in huis waar je het vaakst bent. Er kruipt wel wat tijd in om deze ruimte grondig schoon te maken en zo een hygiënische omgeving te creëren. Hier vind je de meest praktische schoonmaaktips om jouw woonkamer proper en netjes te houden.

 1. Afstoffen
  Salontafel, tv, lampen, vazen, schilderijen, zetel, vloer, radiator, …  Begin bij het schoonmaken van de woonkamer eerst met alles af te stoffen. Bij het afstoffen is het belangrijk dat je van boven naar beneden door de ruimte werkt, stof dwarrelt immers naar beneden. Stof ook de plaatsen af die je niet ziet: raamomlijstingen, bovenkant van de deuren, … Hier vind je in verschillende stappen hoe je dit het beste aanpakt.
   
 2. Tapijt reinigen
  In bijna elke woonkamer ligt er wel een tapijt. Dat moet je ongeveer elk jaar een grondige poetsbeurt geven. Ontdek hier hoe je je tapijt volledig proper en vlekvrij krijgt in 5 stappen.
   
 3. Zetels schoonmaken
  Zetels bestaan in alle verschillende soorten, vormen en maten. Meestal worden ze gemaakt uit stof of leer. Stof regelmatig je zetel af en ga er daarna met de stofzuiger over. Gebruik hiervoor één van de hulpstukken om je zetel niet te beschadigen.

  Voor het verwijderen van vlekken uit stoffen zetels ga je op dezelfde manier te werk als bij het verwijderen van vlekken uit tapijten.

Wil je je zetel een grondige schoonmaakbeurt geven, ga dan als volgt te werk:

 • Stofzuig  de zetel met de hulpstukken van je stofzuiger.
 • Vernevel Feem Active Cleaner rechtstreeks op een vochtige doek en breng aan op de zetel.
 • Laat een tijdje inwerken.
 • Veeg goed na met een vochtige doek.
 • Wrijf droog met een schone doek.

Tip: Voor lederen zetels is Feem ongelofelijk effectief. Vergeet niet na de opfrisbeurt het leder te voeden met een ledercrème.

 1. Stofzuigen
  Nadat je hebt afgestoft en het tapijt en de zetels hebt gereinigd, is het tijd om de stofzuiger boven te halen. Op die manier kan je volledig komaf maken met nog op de grond gevallen stofdeeltjes. Stofzuig ook op de plaatsen waar je minder goed bij kunt: onder de zetel, salontafel, … Hier vind je de verschillende stappen om zeer efficiënt te stofzuigen.
   
 2. Dweilen
  Het is belangrijk je vloer regelmatig te onderhouden en schoon te maken. Een vloer dweilen is helemaal niet zo ingewikkeld als je de juiste stappen volgt. Het wordt nog vaak met de ouderwetse dweil gedaan, maar er zijn tegenwoordig heel wat moderne middelen op de markt waardoor het dweilen minder zwaar is geworden. De exacte werkwijze kan je terugvinden in dit artikel.