Overslaan en naar de inhoud gaan

Dé ultieme schoonmaakkit

De ultieme schoonmaakkit om te poetsen

Wie niet graag poetst, zorgt best voor goed poetsmateriaal. Dit maakt het schoonmaken namelijk een stuk eenvoudiger en het scheelt heel wat tijd en ergernis. Kies voor kwaliteitsvol materiaal en niet voor de goedkoopste spullen die op de markt worden aangeboden. Voor een goed georganiseerd huishouden heb je flink wat materiaal nodig. Hieronder lees je welk materiaal echt onontbeerlijk is in je ultieme schoonmaakkit.
 

Microvezeldoekje
Microvezeldoekjes worden dé revolutie voor de schoonmaak genoemd. Het doekje heeft een groot opzuigend vermogen en is elektrostatisch geladen. Hierdoor trekt het tijdens het wrijven vuildeeltjes naar zich toe. Het vuil hecht zich zo rechtstreeks vast aan de vezels.

Een microvezeldoek is bedoeld om vooral gladde oppervlakten zoals deuren, tafels, kasten, glas en beeldschermen te poetsen. Het kan nuttig zijn als poetsdoek, stofdoek en afdroogdoek voor glazen. Deze doekjes mogen in de wasmachine, maar het gebruik van wasverzachter wordt sterk afgeraden omdat het de werking van het doekje teniet kan doen.

Bestel hier jouw microvezeldoek!
 

Klassieke stofdoeken & plumeaus
Stofdoeken en plumeaus worden gebruikt om het stof te verwijderen. Hoe minder stof in je huis, hoe beter de luchtkwaliteit. Regelmatig afstoffen is dus de boodschap! Stofdoeken functioneren het best wanneer ze vochtig zijn. Een plumeau is handig voor zaken waar je moeilijk bij kunt. Klop de stofdoek of plumeau regelmatig buiten uit.

Stofzuiger
De stofzuiger is een prachtige uitvinding en een van de meest gebruikte toestellen in het huishouden. Je hebt ze tegenwoordig in alle soorten en vormen: snoerloos, geluidloos, met of zonder zak, een robotstofzuiger, … De meeste moderne stofzuigers worden steeds energiezuiniger, zonder dat ze aan hun zuigkracht hoeven in te boeten. Je kunt met een stofzuiger niet alleen de vloer stofzuigen, maar ook stof op moeilijk bereikbare plekken wegnemen en bijvoorbeeld de zetel schoonmaken. Als je er een hebt met filter, vervang of reinig deze filter dan regelmatig om zo de levensduur van de stofzuiger te maximaliseren. Vervang ook regelmatig de stofzak, want een stofzuiger met volle stofzak verbruikt meer stroom en heeft een verminderde zuigkracht.
 

Tip: Zuig een kleine hoeveelheid waspoeder of gedroogde bloemen op om zo tijdens het stofzuigen een frisse geur door je huis te verspreiden.

Zeemvel
Een zeem of zeemvel is een zachte lap van zeemleer, die vooral gebruikt wordt om gladde voorwerpen en oppervlakken schoon te maken of droog te vegen. Die is in het huishouden net zo onmisbaar als een stofzuiger. Een zeem kan veel water opnemen, dat er ook weer gemakkelijk uit gewrongen kan worden. Het wordt dan ook vaak gebruikt bij het wassen van de ramen.
 

Tip: Zeemlappen blijven zacht en soepel als je ze uitspoelt met schoonmaakazijn en water.

Stoffer en vuilblik
Een stoffer en vuilblik in huis hebben, is zeer handig om verschillende redenen. Je kunt er snel stof, zand, kruimels, … mee opvegen en in de vuilnisbak gooien. Daarvoor hoef je niet steeds de stofzuiger boven te halen. Je kunt ze kopen in verschillende varianten, namelijk met korte of lange steel.

Huishoudhandschoenen
Draag tijdens het poetsen steeds waterdichte, rubberen handschoenen. Dit beschermt je handen bij het werken met vaste of vloeibare, chemische stoffen. Doordat de huid in contact komt met warm water, gaan de poriën zich openzetten. Daardoor kunnen schadelijke stoffen de huid binnendringen en kunnen ze jeuk of uitslag veroorzaken. Ook kun je met deze handschoenen steeds hygiënisch te werk gaan.

Schuurborstel
Een schuurborstel moet zeker en vast deel uitmaken van je arsenaal aan schoonmaakmateriaal. Door de harde, korte haren is een schuurborstel perfect om flink mee te schrobben zodat al het vuil loskomt of verdwijnt. Ze zijn geschikt voor echt hardnekkig vuil op allerlei verschillende oppervlakken. Je kunt hiervoor een sopje met Feem Active Cleaner gebruiken of droog schrobben. Een schuurborstel voor buiten heeft harde, langere haren. Deze dienen om de voegen tussen de stenen proper te krijgen.

Keerborstel
Een bezem of keerborstel kun je gebruiken om stof, vuil en glas bij elkaar te vegen. Daarna kun je alles met de stofzuiger opzuigen of door middel van een vuilblik in de afvalbak gooien. Een bezem met zachte haren gebruik je binnenshuis. Om buiten te vegen, gebruik je beter een borstel met stijvere haren of een rubberen borstel.

Rubberen borstel
Een rubberen borstel in huis gebruiken, kan op sommige momenten zeer handig zijn. Een rubberen borstel verwijdert zonder moeite honden- en kattenharen van tapijten of zetels en is gemakkelijk af te wassen en daardoor ook geschikt om buiten te gebruiken.

Spinnenborstel
Met een spinnenborstel of ragebol kun je dan weer stof of spinnenwebben aan het plafond wegvegen.

Dweil en trekker
Na het stofzuigen of vegen van de vloer is het tijd om te dweilen. Gebruik hiervoor een sopje van Feem Active Cleaner en een degelijke dweil. Kies een dweil uit in een grootte die voor jou gemakkelijk te hanteren is. Om te dweilen, heb je niet veel kracht nodig: je hoeft dus niet op de trekker te duwen. Spoel de dweil regelmatig uit om te voorkomen dat je het vervuilde water opnieuw gebruikt.

Emmer
Bij veel aspecten van het schoonmaken is een emmer van essentieel belang. Denk maar aan het dweilen van de vloer, het lappen van de ramen, … In de meeste gevallen is het dan voldoende om een emmer te vullen met water en hier een hoeveelheid Feem Active Cleaner aan toe te voegen. Nadien kun je het vuile water weggieten in het toilet of het afvoerputje. Giet het niet in de afwasbak, want die kan makkelijk verstopt geraken!

Sponzen
Een spons is handig om vuil los te wrijven. Vroeger werden vooral natuurlijke sponzen gebruikt. Maar tegenwoordig zijn de meeste huishoudsponzen gemaakt van viscose, een kunstmatige vezel. Extra hardnekkig vuil en ingedroogde vlekken krijg je eenvoudig weg met een schuursponsje. Een goedkoop afwassponsje gooi je weg na het enkele keren te hebben gebruikt. Duurdere sponsjes kun je het best om de 3 dagen in de wasmachine wassen.

Ramenwisser
Een ramenwisser kan zeer handig zijn bij het schoonmaken van je ramen. Zo kun je proper werken zonder druppels en strepen.

Kruimeldief
Dit is een kleine handstofzuiger en is meestal draadloos en oplaadbaar. Erg handig om plaatselijk losliggend vuil (kruimels, gevallen etensresten, …) snel te verwijderen. Zo moet je niet elke keer die stofzuiger bovenhalen.
 

Meer schoonmaaktips vind je hier!