Overslaan en naar de inhoud gaan

Modderduivel?

Een mountainbike duurzaam en efficiënt reinigen

Niets zo heerlijk als een tochtje met je mountainbike op een zonnige herfstdag: in de modder ploeteren, op bospaadjes rijden of steile hellingen beklimmen. Hierdoor krijgt je kostbare materiaal het vaak hard te verduren en is de kans groot dat je nadien helemaal onder de modder zit. Een mountainbike regelmatig schoonmaken, is dus een absolute must! Maar hoe doe je dat op een efficiënte manier? Wij raden je aan om je mountainbike na elke rit schoon te maken. Het verlengt de levensduur van je mountainbike aanzienlijk en voorkomt daarnaast ook onnodige reparaties. Dit hoeft zeker niet al te veel tijd in beslag te nemen. Ontdek hier onze tips om je mountainbike optimaal te reinigen en zo je materiaal in perfecte staat te houden!
 

Materiaal:

  • Emmer water
  • Feem Active Cleaner
  • Schoonmaakdoek
  • Zachte borstel
  • Sponzen
  • Droge doek

Stap 1 – Begin met water

Spuit je mountainbike zo snel mogelijk na de rit af met water, zelfs als het droog weer is. Het vuil gaat er dan het beste af. Zorg er vooral voor dat de modder en het vuil geen kans krijgen om op te drogen. Gebruik hiervoor geen hogedrukreiniger of een te harde straal, dit kan je fiets namelijk beschadigen.
 

Stap 2 – Maak een sopje met Feem Active Cleaner

Vul de emmer met handwarm water en voeg er 5% Feem Active Cleaner aan toe. Gebruik zeker en vast geen afwasmiddel; daarmee beschadig je namelijk je fietsonderdelen. Neem daarna een spons en wrijf je fiets royaal in met het sopje. Laat dit enkele minuten inwerken zodat Feem Active Cleaner zijn werk kan doen.
 

Stap 3 – Mountainbike afspoelen en drogen

Spoel je mountainbike daarna volledig af met voldoende water om achterblijvend residu te vermijden. Gebruik een droge doek om de vochtige onderdelen volledig af te drogen. Je kunt je mountainbike ook droogblazen met lucht. Wanneer onderdelen vochtig blijven, kunnen ze beschadigd geraken en op termijn niet meer goed functioneren. Een vochtige rem bijvoorbeeld maakt een piepend geluid, dus zorg ervoor dat je hem goed afdroogt.
 

Stap 4 – Demonteer je ketting en tandwielen

Af en toe is het nuttig om je ketting en tandwielen te demonteren en apart te reinigen. Voor een grondige reiniging leg je beide in een bakje met de helft water en de helft Feem Active Cleaner zit. Zo krijg het vuil en vet tussen de schakels van de ketting weg.
 

PS: Feem Active Cleaner kun je niet alleen voor de modder op je mountainbike gebruiken, maar je krijgt er ook de vuile vlekken op je sportoutfit mee weg. 
 

Poets met het juiste materiaal, ontdek het hier.


Dit artikel in PDF-versie? Modderduivel.pdf